Efficiënte verlichting in het thuiskantoor voor productief werken

Voor de meeste mensen is licht gewoon licht - maar verschillende lichtintensiteiten, kleuren en bronnen beïnvloeden het menselijk organisme op zeer verschillende manieren. Door het vakkundige samenspel van lichtbron, lichtkleur en lichtrendement kan een individueel verlichtingsconcept worden ontwikkeld, dat verschilt naar gelang van de activiteit en de behoefte. 

Het integreren van de juiste lichtbronnen in het thuiskantoor is voor veel werknemers een uitdaging, want: efficiënt werken hangt af van de juiste verlichting. Het juiste licht schept niet alleen een aangename sfeer, maar bevordert ook de concentratie en de prestaties. 

Lux, lumen en kelvin: wat is het verschil?

  1. Lux wordt gebruikt om te meten hoeveel licht (of hoeveel lichtstroom) er op het verlichte oppervlak valt. Lux meet dus de verlichtingssterkte.
  2. Lumen wordt gebruikt om de lichtstroom te meten. Het aantal lumen van een lamp geeft aan hoeveel vermogen in het zichtbare bereik wordt verstrooid en geeft dus de totale lichtopbrengst aan.
  3. De lichtkleur wordt gemeten in Kelvin. Hoe lager het Kelvin getal, hoe warmer de kleur van het licht.

Het optimale licht is wettelijk geregeld in het kantoor

Om optimale lichtomstandigheden op kantoor te creëren, kunt u de Arbeidswet volgen. Deze wet verplicht de werkgever om de verlichting op de werkplek regelmatig te controleren. Op die manier komt de gezondheid van de werknemers niet in gevaar.

Volgens de wettelijke richtlijnen is de optimale verlichting van de werkplek 500 lux, die van de omgeving van de plaats 300 lux en die van de achtergrond 100 lux. Dit zijn richtwaarden die u kunt gebruiken als oriëntatie voor de optimale inrichting van de verlichting van uw thuiswerkplek.

Het juiste lichtmanagement in de werkkamer: 6 tips voor de juiste verlichting in de werkkamer

De lichtmanagementsystemen van vandaag werken efficiënt om het werken aan een bureau te vergemakkelijken. In dit verband wordt vooral veel belang gehecht aan de lichtkleur. Om de ruimte optimaal met licht te verlichten, is de verlichting van de werkplek een allesbepalende effectieve kracht. Verschillende apparaten en lampen kunnen gebruikt worden om het interieur aan te passen aan het heersende daglicht. Deze omvatten:

Daglichtsensoren: De sensoren passen het kunstlicht aan het natuurlijke omgevingslicht aan. In vergelijking met verouderde armaturen kan tot 80 % op de energiekosten bespaard worden - zonder verlies van lichtkwaliteit.

Bewegingssensoren: Deze verlichten een ruimte alleen wanneer die betreden wordt, en deactiveren automatisch wanneer de werkruimte verlaten wordt.

Lichtregeling: Met moderne regelsystemen kunnen de helderheid, de lichtkleur en de temperatuur van de basisverlichting variëren in Kelvin. Met het Human-Centric-Lighting concept (HCL) wordt de prestatie van taakverlichting gekoppeld aan het welzijn van de mensen.

Vensters: Daglicht heeft een positief effect op de werkprestaties en het concentratievermogen.

1. Tip: Gebruik daglicht

De invloed van het omgevingslicht op de visuele prestaties van de mens houdt verband met het dag-nachtritme. Het biologische effect van het licht in de loop van de dag houdt op zijn beurt verband met de inwendige klok. Dit regelt onze prestaties door de stofwisselingsprocessen te beïnvloeden. De afgifte van melatonine hangt dus zowel samen met het dagritme als met het verloop van de seizoenen. Seizoensgebonden affectieve stoornis (SAD), die u in de volksmond misschien kent als winterdepressie, kan optreden bij een gebrek aan licht.

De oriëntatie van de werkplek en de verlichting ervan met daglicht hangt af van de verhouding van het raamfront tot het woongedeelte. U moet het bureau aan de kant van het raam zetten. Bovendien is een daglichtlamp, vooral in de winter, efficiënt en voldoet hij aan de eisen voor een optimale kantoorverlichting. De WORKLIGHT van SLV voldoet aan al deze eisen en heeft een daglichtregeling met bewegingssensor.

2. Tip: Plan uw thuiswerkkantoor optimaal

De ruimtelijke planning van een kantoorruimte met meerdere werkplekken is gebaseerd op de Europese norm DIN EN 12464-1. Deze voorschriften moet u dus ook volgen bij de planning van uw werkplek in een thuiskantoor. De volgende parameters hebben een beslissende invloed op de inrichting van de werkplek:

  • Kantoorconcept: Vorm van kantoorruimte, organisatievorm, grootte van het kantoor
  • Ruimteconcept: Toewijzing van de functionele gebieden, indeling van de werkplek
  • Werkplekconcept: Functionaliteit, ergonomie, verlichting
  • Planningsgrondslag: Werktaak, arbeidsmiddelen, ruimtelijke omstandigheden

Voor de basisverlichting van een kantoorwerkplek thuis moeten de kunstmatig gebruikte lichtbronnen rekening houden met de respectieve seizoens- en tijd-afhankelijke weersomstandigheden en deze ondersteunen. Dit kan bereikt worden met verschillende armaturen.

3. TIP: BASISHELDERHEID CREËREN

U kunt de basishelderheid van een kamer beïnvloeden door verschillende factoren, die niet alleen gebaseerd zijn op de grootte van de kamer en het aantal ramen. Invloed hebben op de basishelderheid:

  • Lichte muren

  • Lichtreflecties door meubels

  • Plaatsing van de meubels rond het raam

  • Gordijnen en jaloezieën

  • De werkplek verlichten met armaturen

U kunt een gelijkmatige verlichting van de werkplek creëren met vlakke LED armaturen, LED strips en plafond- en pendelarmaturen. De tafel-, vloer- en wandarmaturen van de KARPO-familie, die door hun veelzijdige ontwerp in verschillende werkruimten gebruikt worden, zijn hiervoor bijzonder geschikt. De optimale kantoorverlichting werkt met een kleurtemperatuur van 3000 Kelvin en is ideaal voor de thuiswerkplek.

4. Tip: Gebruik directe lichtbronnen via bureauverlichting

Verschillende soorten bureauverlichting zijn ideaal om uw bureau op de best mogelijke manier te verlichten. Verschillende uitvoeringen, zoals de MECANICA PLUS bureaulamp, zorgen ervoor dat aan uw individuele behoeften voldaan wordt. Bij het kopen moet u vooral letten op de lichtsterkte en de ergonomie van de bureaulamp. Hier moet bijzondere aandacht worden besteed aan de kleurweergave en het lichtrendement van de lichtbron. Hierbij geldt het volgende:

LED-lampen met instelbare lichtkleuren zijn daarom uitstekend geschikt voor taakverlichting van het bureau. De WORKLIGHT tafellamp zorgt niet alleen voor directe verlichting van uw werkplek. Het heeft ook een daglicht- en bewegingssensor en kan individueel worden aangepast aan uw verlichtingsbehoeften via de aanraakdimmer. Omdat hij ook gemakkelijk aan de rand van de tafel kan worden geklemd, is hij bijzonder ideaal voor in hoogte verstelbare tafels.

5. Tip: Kies de juiste lichtkleur

Het belang van lichtkleuren voor het eigen lichamelijk welzijn blijkt uit de lichttherapie, waarbij kleuren gebruikt worden voor genezende doeleinden. Deze vorm van therapie gebruikt de verschillende golflengten van het licht om de menselijke psyche positief te beïnvloeden. De kleuren van een lamp worden bepaald door de kleurtemperatuur, die gemeten wordt in Kelvin. De volgende effecten geven verschillende lichtkleuren van de lichtbron:

  • Een lichtbron met ten minste 4000 Kelvin geeft een helder blauwachtig licht, dat uw concentratie bevordert.

  • Geel licht heeft een kleurtemperatuur van 2700 Kelvin en is vergelijkbaar met het warme licht van een kaars. Dit licht bevordert de slaap.

In het algemeen worden de kleurtemperaturen van lichtbronnen in drie groepen verdeeld, die met verschillende soorten verlichtingsarmaturen gerealiseerd kunnen worden.

1ste categorie: Licht onder de 3.300 Kelvin wordt warmwit licht genoemd en doet denken aan zonsondergang. Het schept een aangename en rustige sfeer.

2de categorie: Licht tussen 3.330 en 5.000 Kelvin is neutraal wit. Het heeft een kunstmatig lichtkarakter en geen bijzondere invloed op de menselijke stemming of prestaties

3de categorie: Licht boven 5.000 Kelvin is koud wit of daglichtwit en heeft een verkwikkend en activerend effect.

6. Tip: Verander de lichtkleur in de loop van de dag

Wanneer de zon 's morgens vroeg aan de horizon verschijnt, heeft de lichtkleur een ander effect dan midden op de dag. Terwijl warme kleuren tussen 2000 - 3000 Kelvin 's morgens nog overheersen, gaan deze over in kouder daglicht (5000 - 6000 Kelvin). s Avonds, in de schemering, naderen we weer warmere lichtkleuren, tot 3500 Kelvin. Dit moet ook in aanmerking worden genomen bij de verlichting van het thuiskantoor.

Overigens bevorderen warme kleuren het slaaphormoon melatonine: hoe lager de melatonineconcentratie in het bloed, hoe hoger onze prestaties. Een bureaulamp met verschillende kleurtemperaturen is daarom aan te bevelen voor uw werk thuis.

Het komt allemaal op het juiste licht in de werkkamer aan

De juiste verlichting van de werkplek in het thuiskantoor is niet alleen belangrijk voor de gezondheid van de ogen, maar ook voor het vermogen om te presteren en zich te concentreren. Hoewel de mogelijkheden voor een optimale werkplekverlichting eindeloos en kostbaar lijken, kunt u binnen uw vier muren een gezonde werkomgeving creëren met slechts een paar eenvoudige stappen en de juiste armaturen. U zult snel een positief effect op uw prestaties voelen, bijvoorbeeld wanneer u de kleur en de intensiteit van het licht aanpast aan uw dagritme.

Tussen haakjes: u kunt de optimale verlichting voor uw kantoor aan huis van de belasting aftrekken - zo kunt u met weinig geld toch een groot voordeel behalen.

global.loading.alt_text
Wacht even...