Huisverlichting: Hoe ontwerpt u de verlichting voor uw eigen huis?

Dat was ook de vraag die bouwer en architect Jürgen Aldinger zich stelde bij het plannen van zijn eigen huis. De opdracht was om de woonkamer, het kantoor en de keuken vakkundig te combineren met een op elkaar afgestemd concept wat betreft de verlichting in huis. Tegelijkertijd moest worden voldaan aan de verschillende eisen voor het gebruik van de ruimte. Hieronder leest u precies hoe de bouwheren daarin geslaagd zijn, welke armaturen voor welke ruimte geschikt zijn en andere nuttige tips.

Tips & tricks voor lichtontwerp bij het bouwen van een huis

Leven en werken gecombineerd op een nieuwe manier

Het indrukwekkende project "Villa Aldinger" is een symbiose van de eisen van een klein gezin aan een moderne woning, waarin ook een functioneel ontworpen kantoor een plaats moet krijgen. De bouw van het nieuwe gebouw werd van begin tot eind begeleid door het architectenbureau Jürgen Aldinger.

De verlichting van het huis was vanaf het begin belangrijk, aangezien het nieuwe gebouw een modern design heeft en de verlichting het design moest ondersteunen. Zo begeleiden bijvoorbeeld de LOGS wandarmaturen langs de trap direct naar de inkomzone. Ze zijn uitgerust met vier SITRA plafondspots en energiebesparende LED-lampen en daarmee voldoende helder verlicht.

Hier zijn de belangrijkste projectgegevens in één oogopslag:

  • Nieuwbouw - EGW (eengezinswoning)

  • 360 m² bewoonbare oppervlakte

  • 275 m² bewoonbare oppervlakte | 85 m² kantoorruimte

  • 4 verdiepingen

1. Tip: betrek deskundigen in een vroeg stadium

De combinatie van opdrachtgever en architect in één persoon stelde de heer Aldinger voor bijzondere uitdagingen. Daarom werden de nodige ambachten van bij het begin bij de planning betrokken. Aangezien er in het hele huis veel blootliggende betonnen oppervlakken zijn, was een goede planning van de verlichting vooraf onontbeerlijk voor de latere uitvoering.

Daarom moesten in de vroege bouwfase verbindingen en kabels worden aangelegd, die later niet meer konden worden gewijzigd. Als u uw eigen huis aan het plannen bent, denk er dan aan om al in een vroeg stadium het gebruik van de ruimte en de bijbehorende ruimteverlichting te definiëren.

Onze elektricien, de heer Riedel, nam contact op met SLV en mevrouw Buschkönig (lichtontwerper voor het Villa Aldinger-project) had geweldige ideeën en suggesties, die vervolgens met onze ideeën werden afgestemd. Door hun planning en informatie konden de nodige werkzaamheden vervolgens worden uitgevoerd.

Jürgen Aldinger, Architect & Bouwheer

2. Tip: stem het verlichtingsconcept af op de ruimtelijke planning

Om niet af te wijken van het puristische ontwerp met een hoog aandeel beton, hebben de opdrachtgever en eigenaar gekozen voor een 3-faserail, met verschillende lichtpunten op de rail gemonteerd.

Voor de verlichting in het kantoor viel de keuze op onze MEDO serie met zijn vele varianten. De lichtstroom van dit armatuur maakt het geschikt voor de reglementaire verlichting van een kantoorwerkplek bij 500 lux.

Wat betekent "LUX"?

Lux (lx) komt van het Latijnse woord "lux" voor licht. Het is een fysische eenheid en geeft de lichtopbrengst aan in lumen per vierkante meter (lm/m²).

Lumen (lm) is de eenheid waarin de zichtbare lichtstroom, d.w.z. de helderheid van een armatuur of lichtbron, wordt gemeten. Een heldere zonnige dag heeft bijvoorbeeld ongeveer 100.000 lux, kantoorverlichting ongeveer 500 lux en het licht van de maan ongeveer 0,25 lux.

Tip 3: Moderne woonkamerverlichting

In tegenstelling tot de keuken of de badkamer hoeft de verlichting in de woonkamer niet met zo veel lichtintensiteit te worden gepland. Voor basisverlichting bevelen wij ongeveer 100 lumen per vierkante meter aan. Direct, indirect, LED-spots of warmwitte pendelarmaturen: het zit allemaal in de mix!

Vooral het betonnen plafond in de woonkamer van Villa Aldinger vereiste een vooruitziende lichtplanning. Dit komt omdat hier niet zo gemakkelijk nieuwe lichtopeningen kunnen worden gemaakt als bij verlaagde en bezette plafonds. 

Met woonkamerverlichting kunt u zelfs de manier waarop de kamer wordt waargenomen beïnvloeden door middel van verschillende lichtbronnen. Want wanneer diffuus of indirect licht op heldere ruimtelijke elementen valt, zoals witte plafonds of muren, dienen deze als reflecterende oppervlakken voor het licht. De woonkamer lijkt daardoor optisch groter.

Tip 4: Keukenverlichting in functioneel design

De indirecte verlichting met LED-strips op het plafond van sierbeton in de keuken laat ook zien hoe met een slimme installatie en planning van licht(stopcontacten) een geslaagde sfeerverlichting kan worden gecreëerd die het ruimtedesign op subtiele wijze accentueert.

Ook de plaatsing van het licht is hier afgestemd op het gebruik van de keuken. Als u bijvoorbeeld scherpe messen op het werkvlak wilt hanteren, is voldoende licht van cruciaal belang.

De verlichting is bijvoorbeeld afgestemd op het keukenblok. Bijna speels creëert de LED STRIP samen met de inbouwarmatuur NEW TRIA 68 I CS een overgang van de keuken naar het woongedeelte - een concept dat laat zien hoe de creatieve planning van licht een geslaagd ruimteconcept kan ondersteunen.

Tip 5: de juiste verlichting in de badkamer

Bij badkamerverlichting is het niet alleen belangrijk te letten op design en functie, maar ook op de vraag of de armatuur voldoet aan de voorgeschreven IP-beschermingsklasse.

Deze drie belangrijke kenmerken van een armatuur heeft Jürgen Aldinger met de plafondinbouwarmatuur PATTA-F vakkundig ondervangen. Armaturen in de badkamer moeten ten minste IP44-bescherming bieden. Afhankelijk van hoe dicht ze bij de badkuip, douche of kranen worden geplaatst, zouden ze zelfs moeten voldoen aan de eisen voor IP65 of IP67.

Een overzicht van de afzonderlijke zones binnen een badkamer hebben wij voor u uitgewerkt in ons referentieproject "Badgestalter Schurr."

Goede verlichting moet accenten leggen en sfeer scheppen, maar moet ook praktisch zijn.

Ik denk dat we dat hier heel goed geïmplementeerd hebben met de steun van SLV.

Jürgen Aldinger, Architect & Bouwheer

Onze armatuur aanbeveling voor uw huis:

Sterk project. Sterke partner.

Bouwheer:
Christine Aldinger

Plaats:
Marbach am Neckar

Ontwerp/Bouwtijd: 18 maanden

Projectpartners

Architect:
Architekturbüro Jürgen Aldinger, Marbach

Elektrische installatie:
Uwe Riedel Elektro- und Gebäudetechnik
Robert-Diesel-Str.5
71711 Murr

Lichtontwerp:
Hans Pitter, SLV

Uitvoerder
Jürgen Aldinger

global.loading.alt_text
Wacht even...