ROESTVRIJ STAAL 304 VS. ROESTVRIJ STAAL 316: WAT IS HET VERSCHIL?

Of het nu gaat om bestek, klokken of trapleuningen: roestvrij staal is op vele plaatsen in het huishouden te vinden - zowel binnen als buiten. Terwijl het materiaal binnenshuis "slechts" wordt blootgesteld aan stof en eventueel vocht in keuken en badkamer, moet buitenverlichting bestand zijn tegen weer en wind.

Omdat het materiaal tijdloos en chic is, is het niet alleen universeel toepasbaar, maar past het ook bij vrijwel elke inrichtingsstijl. Hij past naadloos in zowel Engelse tuinen als rotstuinen. Daarom is roestvrij staal de perfecte oplossing voor al diegenen die graag in de tuin of op het terras vertoeven en zich geen zorgen willen maken over het licht dat 's avonds uitgaat. Omdat roestvrij staal tegen heel wat bestand is.

Het hele jaar buiten: de feiten spreken voor zich

Roestvrij staal wordt beschouwd als gemakkelijk schoon te maken, milieuvriendelijk, antibacterieel en duurzaam voor onbeperkte duur. Wind en weer kunnen het materiaal niet aantasten, en daarom hoeft u zich geen zorgen te maken over roest als het regent - altijd op voorwaarde dat u de juiste toepassingsgebieden voor het materiaal in aanmerking neemt. Maar niet alle roestvrij staal is hetzelfde. In ons assortiment vindt u armaturen van roestvrij staal 304 en armaturen van roestvrij staal 316. Maar wat is het verschil tussen beide?

Roestvrij staal 304

Roestvrij staal wordt beschouwd als het meest veelzijdige staal en wordt het meest gebruikt. Als roestvast staal 304 wordt gebruikt voor frames of armatuurhuizen, maken deze indruk door hun hoge kwaliteit en lange levensduur. Puur qua materiaal bestaat roestvast staal 304 uit 18% chroom en 8% nikkel. Dit maakt het materiaal ideaal voor een brede waaier van toepassingen, zoals de vervaardiging van verlichtingsarmaturen. Het is goed bestand tegen matige zuuraanvallen, zoals zure regen.

Roestvrij staal 316

304 roestvrij staal wordt beschouwd als een goed corrosiebestendig materiaal, maar zijn "opvolger" 316 roestvrij staal is nog robuuster, hittebestendiger en beter bestand tegen corrosie. Dit is te wijten aan de aard van het materiaal. Deze bestaat uit 16% chroom en 10% nikkel, maar wordt nog aangevuld met 2% molybdeen, dat verantwoordelijk is voor de verbeterde corrosiebescherming en ook voor de grotere hittebestendigheid. Roestvrij staal 316 wordt vaak gebruikt in omgevingen met matige chloor- en zoutconcentraties. Daarom kunnen armaturen van dit materiaal zonder aarzeling in de buurt van een zwembad of vijver worden geïnstalleerd. In het algemeen is roestvast staal 316 beter bestand tegen hitte en koude dan roestvast staal 304, en daarom wordt het materiaal vooral gebruikt in producten voor buitenshuis.

Regels voor een stralende levensduur

De buitenste laag van de roestvrijstalen lamp wordt de passieve laag genoemd. Het beschermt het roestvrij staal en is ook zelfvernieuwend. Afhankelijk van het soort roestvrij staal is ook hier echter een zekere zorgvuldigheid geboden, zodat de armaturen niet alleen lang meegaan, maar er ook bijzonder goed uitzien.

Regel 1: Basisreiniging

De basisreiniging van een product van roestvrij staal moet altijd worden uitgevoerd voordat het aan de klant wordt overhandigd. In het beste geval moet verontreiniging door werkzaamheden op de bouwplaats worden voorkomen of beperkt. Dek het product in plaats daarvan af of bewaar het op een andere plaats. Mochten er toch kalk- of mortelspatten op de roestvrijstalen armatuur komen, verwijder deze dan met verdund fosforzuur en vervolgens met helder (gedemineraliseerd) water. IJzerdeeltjes hebben een veel groter effect. Indien ijzerdeeltjes niet onmiddellijk met een spons worden verwijderd, bestaat de kans dat roestdeeltjes in de passieve laag terechtkomen.

Regel 2: Onderhoudsreiniging

Als de roestvrijstalen armatuur buiten wordt geïnstalleerd, is de reinigende werking van de regen meestal voldoende. Als de armaturen zich echter in kustgebieden of in industriegebieden met verhoogde concentraties chloriden of zwaveldioxiden bevinden, wordt een regelmatige reiniging aanbevolen om eventuele afzettingen te verwijderen.

Regel 3: Reinigingsmiddelen en gebruiksvoorwerpen

Voor kleine verontreinigingen is een behandeling met een vochtige doek meestal voldoende. Spoelmiddeloplossingen of in de handel verkrijgbare glasreinigers zijn eveneens geschikt. Gebruik altijd zachte doeken of leer voor dit doel. Voor hardnekkiger vuil kunt u in de handel verkrijgbare reinigingsmelk gebruiken - maar dan zonder schuurmiddelen! De spons die voor de reiniging wordt gebruikt, mag evenmin ijzerbestanddelen bevatten. Vette en vettige vlekken, bijvoorbeeld van vingerafdrukken, kunnen worden verwijderd met schoonmaakmiddelen die alcohol bevatten. Spiritus, aceton of isopropylalcohol zijn geschikt voor dit doel. Herhaal het reinigingsproces tot al het opgeloste vuil volledig is verwijderd.

Attentie!

Gebruik geen schuurpoeder, staalwol of metalen borstels om het roestvast staal niet te beschadigen. Gebruik ook geen middelen die chloride of zoutzuur bevatten, bleekmiddel of zilverpoets.

Belangrijk! Na elke toepassing moet het oppervlak worden gereinigd met helder water. Om de vorming van kalkvlekken te voorkomen, adviseren wij gedemineraliseerd water.

Regel 4: Schoonmaakintervallen

In gebieden met verhoogde corrosieve vervuiling (kustgebieden, industriegebieden) of andere luchtverontreiniging moeten de reinigingsintervallen worden vastgesteld op drie tot vier maal per jaar. In gebieden waar dergelijke verontreiniging minder ernstig is of niet voorkomt, dienen de reinigingsintervallen beperkt te blijven tot één of twee keer per jaar. Als algemene regel geldt dat de reiniging altijd moet plaatsvinden vóór de afzetting van grote verontreinigingen.

Conclusie

Het maakt niet uit hoe je de buitenruimte wilt inrichten: Roestvrijstalen armaturen zijn duurzaam en weerbestendig, en ze zijn ook gemakkelijk en snel te reinigen. Welk type roestvrij staal uiteindelijk wordt geïnstalleerd, is subjectief. Bij de keuze van het soort roestvrij staal moet rekening worden gehouden met de omgevingsfactoren. Op die manier hoeft u zich geen zorgen te maken over voldoende licht in de tuin gedurende zeer lange tijd.

global.loading.alt_text
Wacht even...