Nieuwe energielabels vanaf 2021: herziene energie-efficiëntieklassen voor verlichting
Vanaf september 2021 zullen nieuwe energielabels en herziene energie-efficiëntieklassen voor verlichting van toepassing zijn. De etikettering van het energieverbruik zal worden ingesteld op de klassen A tot G. Wij hebben hieronder voor u samengevat wat dit voor u betekent en waar u in de toekomst op moet letten.
Wat verandert er met het nieuwe energielabel?
De uitvoering van de nieuwe regelgeving voor verlichting wordt geregeld door de EU-verordeningen EU 2019/2015 of 2021/340 (productinformatie) en EU 2019/2020 of 2021/341 (productontwerp), die de vorige specificaties vervangen en aanvullen. Zij zijn van invloed op alle lichtbronnen, zoals bijvoorbeeld led-modules of lampen met lampvoet.
Verdere vernieuwingen betreffen de uitwisselbaarheid van lichtbronnen en voorschakelapparatuur van omringende producten en de etikettering ervan, alsook de registratie van lichtbronnen in de nieuwe versie van de EU EPREL database met uitgebreide parameters.
Sinds 1 september 2021 is de nieuwe EU-verordening van kracht en moet deze zichtbaar zijn op alle betrokken producten.
Waarom zijn de energie-efficiëntieklassen herzien?
De nieuwe verordening voorziet in een herschaling van de energieklassen. De nieuwe schalen gaat van A tot G. De eisen van elke klasse zijn zo opgesteld dat de klassen A tot en met C pas in de toekomst kunnen worden gerealiseerd. Dit betekent, om een voorbeeld te geven, dat een lichtbron met energieklasse E nog steeds een goede efficiëntie heeft. Maar het betekent ook dat er geen correlatie is tussen de vorige energieklassen en de nieuwe.
(Klik op de gele stippen voor een uitleg van de afzonderlijke gebieden)
Verdere informatie over het nieuwe energielabel 2021
De Duitse vereniging van elektrische en elektronische fabrikanten ZVEI heeft een uitgebreide informatiebrochure opgesteld. Er wordt uitleg gegeven over de achtergrond van de herziening, de termijnen, de verplichtingen van fabrikanten en detailhandelaars, de nieuwe eisen inzake ecologisch ontwerp met betrekking tot efficiënt hulpbronnengebruik en de nieuwe energielabels zelf.