VERLICHTINGSSCÈNES IN EN ROND EEN BEDRIJFSGEBOUW

Voor het nieuwe bedrijfsgebouw van Mantel KreativPlanung GmbH mocht SLV in samenwerking met architect Melanie Zimmermann het verlichtingsconcept uitwerken en de armaturen voorzien. Hun inspiratie voor dit project haalden ze uit de onmiddellijke omgeving: "Het gebouw is omgeven door een prachtig landschap, vlak bij de rivier Kinzig en omringd door heuvels van het Zwarte Woud ... De coherente verlichting gaat harmonisch op in de omgeving: ze domineert niet, maar springt wel in het oog in het landschap." (Melanie Zimmermann)

Niet alleen de buitenverlichting werd door SLV verzorgd, maar ook de interieurverlichting in de kantoorruimte en vergaderzalen. In dit artikel spitsen we ons toe op de harmonische buitensfeer, die dankzij de slimme planning een mooi samenhangend totaalbeeld oplevert. Of het nu gaat over parkeerterreinen, de hal met buitentrap of de verlichting van bloemperken, bomen, struiken enzovoort, in dit projectverslag vindt u handige tips en inspiratie voor het lichtplan voor diverse zones buitenshuis.

Bij grotere bomen kiest u beter voor grondverlichting die op het gebladerte gericht is, bij voorkeur aan drie of vier zijden van de boom.

VERDERE INSPIRATIE VOOR PLANTENVERLICHTING:

TIP

Tip: Let op dat u niet te veel licht gebruikt, want dat kan storend zijn voor de omgeving en de natuur. Het is een goed idee om slimme bediening in het systeem te integreren: deze schakelt de verlichting bij valavond of op het gewenste tijdstip in en uit. Na een lichte, zonnige dag heeft de natuur immers volledige duisternis nodig om uit te rusten. Over het algemeen zijn dimbare lichtarmaturen aanbevolen voor tuinverlichting, want daarmee kunt u de lichtsterkte aanpassen naargelang het seizoen. Zorg ervoor dat het licht een doel heeft: elke lamp moet op één of meer objecten schijnen. Lampen die in het niets schijnen, zorgen alleen maar voor lichtvervuiling.

Welke lichtarmaturen kiest u het best? Wel, dat hangt af van het effect dat u met de verlichting wilt bereiken. Warm wit, bijna goudkleurig licht heeft een kleurtemperatuur van ongeveer 2700 K. Dit werpt een gele gloed over witte oppervlakken. Wilt u een neutralere lichtkleur, dan kiest u eerder voor 3000 K: dit licht geeft de kleuren natuurgetrouw weer. Bij 4000 K heeft het licht een koele witte kleur. Nog een belangrijk element is het vermogen van de lichtbron om kleuren correct weer te geven (CRI of Colour Rendering Index). Hoe hoger deze waarde, hoe accurater de kleurweergave. Voor buitenomgevingen moet de CRI minstens 80 zijn.

HET JUISTE LICHT VOOR TERRAS, BALKON OF LOGGIA

Of het nu om een terras, een balkon of een loggia gaat: elke 'leefruimte' buitenshuis heeft verlichting nodig die niet alleen mooi en goed is, maar de omgeving ook veilig(er) maakt. Zodra het weer het toelaat, maakt tijd doorbrengen in de buitenlucht het leven des te aangenamer. Vooral in de avonduren is een goede verlichting essentieel, want die bepaalt de sfeer én garandeert dat mensen veilig door de buitenomgeving kunnen bewegen. Hoe romantisch kaarslicht ook is, het is geen goede vervanger voor echte lampen.

De buitenverlichting op een balkon, loggia of andere zone heeft ook invloed op de kwaliteit van de tijd die er wordt doorgebracht: met sfeerlicht brengt u de gezelligheid van binnen mee naar buiten en is ontspanning gegarandeerd tot in de late (of vroege) uurtjes. De leefruimte lijkt buiten gewoon door te lopen, want als u van binnenuit naar buiten kijkt, zorgt het veranderde licht ervoor dat de donkere raamoppervlakken niets weerspiegelen. Het terras, het balkon of de loggia wordt zo zichtbaar en loopt natuurlijk over in de woonruimte.

MEER INSPIRATIE VOOR DE VERLICHTING VAN LEEFRUIMTES IN DE BUITENLUCHT:

Hebt u een luifel, zonnescherm of zelfs een muur ter beschikking? Overweeg dan inbouw- of opbouwarmaturen voor extra licht van bovenaf of opzij. Als aanvulling kunt u bijvoorbeeld decoratieve paaltjes of inbouwspotjes op de grond plaatsen om het geheel mooi te omkaderen. Als de verlichting vooral decoratief moet zijn, is een hoog lumenrendement niet van het grootste belang, maar de juiste IP-waarde wel. Plaatsen waar veiligheid belangrijk is, moeten immers voldoende verlicht zijn. Daarover leest u hieronder meer. 

VOOR DE BUITENVERLICHTING VONDEN WE HET BELANGRIJK OM DE ARCHITECTUUR VAN HET GEBOUW IN DE SPOTLIGHTS TE ZETTEN, MET EXTRA AANDACHT VOOR BLIKVANGERS ZOALS DE BUITENTRAP. DE VERLICHTING ZET HET GEBOUW AAN ALLE ZIJDEN IN DE KIJKER, WAT HELPT BIJ DE ORIËNTATIE VOOR WIE ER DE WEG MOET VINDEN, EN TEGELIJKERTIJD ZIJN ER SPEELSE EN DECORATIEVE ACCENTEN (ZOALS DE LICHTKEGELS OP DE HELLING, DIE KUNNEN WORDEN AANGEPAST NAARGELANG DE HELLINGSGRAAD)

Melanie Zimmermann, interior designer

TIP: GEÏNTEGREERDE LED OF 'SOCKET INSIDE'?

Soms is er door het ontwerp van de armatuur alleen een geïntegreerde led mogelijk. In zulke gevallen is het nuttig om na te gaan of de armaturen dimbaar zijn en de lichtkleur kan worden aangepast. 'Socket inside'-oplossingen worden steeds populairder omdat ze erg flexibel zijn: bij het kiezen van de lichtbron bepaalt u ook de mogelijkheden wat de lichtkleur en het lichteffect betreft. Standaardmaten zijn bijvoorbeeld GU10- of E27-fittingen. Hierbij moet u rekening houden met de ruimte die de lamp in de armatuur heeft, want er bestaan verschillende diameters en lengtes. Gloeilampen bootsen de ouderwetse kooldraadlampen van Edison na en zien er erg decoratief uit. Geïntegreerde leds of lampen betekenen een iets hogere startinvestering, maar die maken ze goed dankzij hun langere levensduur en het feit dat de armatuur over haar hele leven meer licht geeft. Sommige van onze lampen hebben ledmodules die door een elektricien kunnen worden vervangen.

BUITENVERLICHTING VOOR DE OPRIT

Met verlichting langs de oprit of toegangsweg zorgt u ervoor dat bezoekers gemakkelijk de weg naar het huis en de parkeerplaats vinden. Deze lampen kunnen ook speciale architecturale elementen accentueren. En als u ze goed coördineert met de gevel- en entreeverlichting creëert u een totaalconcept dat het volledige domein prachtig verlicht. De plaatsing van de lichtbronnen en hun lichtkleur en -intensiteit bepalen de algemene indruk van het domein bij nacht. De verlichting moet niet-verblindend zijn. Indirect licht waarbij de bezoeker niet rechtstreeks in de lichtbron kijkt, is dan ook de beste keuze.

Opdrachtgever en directeur Jürgen Mantel koos voor strakke elegantie en topfunctionaliteit voor de parkeerplaatsen, oprit en toegangswegen. Daarom werden de paalarmaturen L-LINE en QUAD-POLE gebruikt. Beide overtuigen met een hoge IP-waarde van 65 en de L-LINE wordt zelfs geleverd met een kleurtemperatuurschakelaar. Belangrijke vragen werden vooraf direct toegelicht: hoe komen mensen op het domein, over wie gaat het dan en met welke perspectieven moet er rekening worden gehouden?

Natuurlijk licht staat centraal in combinatie met natuurlijke houtelementen en strakke zwarte rails, opbouw- en pendelarmaturen. Het totaalbeeld creëert een optimale sfeer om te werken, te brainstormen en te overleggen. Kunstwerken of kleine zithoeken worden geaccentueerd door spots en SIGHT MOVE en ook in het sanitair zijn de nodige lichtpunten voorzien, o.a. boven de wastafels.

STERKE PARTNERS, STERK PROJECT:

Klant: Jürgen Mantel, directeur Mantel Kreativ GmbH

Locatie: Inselstr. 26 77756 Hausach, Duitsland

Website: mantel-kreativ.de

Interieurontwerper, lichtontwerper: Melanie Zimmermann

Mantel KreativPlanung GmbH bestaat al meer dan twee decennia en combineert creativiteit, innovatie en vakmanschap tot een geslaagd geheel. Het team bestaat uit schrijnwerkers, technici, interieurontwerpers en projectmanagers die uitdagende projecten uitvoeren met praktische knowhow en een voortdurend groeiende zin voor innovatie.

Hebt u ook een project gepland en bent u nog op zoek naar verlichting of hebt u advies nodig van een lichtontwerper?

Neem dan gerust contact op met [email protected].

ONZE ARMATUUR BIJ UITSTEK VOOR KANTOORRUIMTES, VERGADERZALEN EN GEMEENSCHAPPELIJKE ZONES IN EEN BEDRIJFSOMGEVING

ONS ARMATUUR BIJ UITSTEK VOOR STRUIKEN, BOMEN, BLOEMPERKEN, ENTREES, PARKEERTERREINEN EN PADVERLICHTING

global.loading.alt_text
Wacht even...