Edelstaal 304 vs. 316: wat is het verschil?

Niet elk edelstaal is hetzelfde

Of het nu gaat om bestek, klok of trapleuning: roestvrij staal is op veel plaatsen in het huishouden te vinden - zowel binnen als buiten. Terwijl het materiaal binnenshuis "alleen" wordt blootgesteld aan stof en eventueel vocht in de keuken en de badkamer, moeten buitenarmaturen bestand zijn tegen weer en wind.

Omdat het materiaal tijdloos en chique is, is het niet alleen universeel toepasbaar, maar past het ook in vrijwel elke inrichtingsstijl. Het past naadloos in zowel Engelse tuinen als rotstuinen. Daarom is edelstaal de perfecte oplossing voor wie graag in de tuin of op het terras zit en zich 's avonds geen zorgen wil maken over lichtinval. Omdat edelstaal veel kan verdragen.

Edelstaal

Het hele jaar door buiten: de feiten spreken voor zich

Edelstaal wordt beschouwd als gemakkelijk te reinigen, milieuvriendelijk, antibacterieel en duurzaam. Weer en wind kunnen het materiaal niet beschadigen, dus u hoeft zich geen zorgen te maken over roest als het regent, op voorwaarde dat u de juiste toepassingsgebieden voor het materiaal in overweging neemt. Maar niet elk edelstaal is hetzelfde In ons assortiment vindt u edelstaal 304 en edelstaal 316 armaturen, maar wat is het verschil?

Edelstaal 304

Roestvrij edelstaal wordt beschouwd als het meest veelzijdige staal en wordt het meest gebruikt. Als edelstaal 304 gebruikt wordt als frame of armatuurbehuizing, zal het u imponeren met zijn hoge kwaliteit en lange levensduur. Zuiver edelstaal 304 bevat 18% chroom en 8% nikkel. Dit maakt het materiaal ideaal voor diverse toepassingen, zoals de productie van armaturen. Dit komt omdat het een goede weerstand biedt tegen matige zuuraanvallen, zoals zure regen.

Onze producttip: SQUARE POLE.

Onze roestvrijstalen lamp voor buitengebruik is door zijn beschermingsklasse IP44 perfect geschikt voor de tuin. De SQUARE familie omvat niet alleen vloerlampen maar ook wand- en plafondlampen en is daarom universeel toepasbaar.

SQUARE POLE

Roestvrij staal 316

Terwijl edelstaal 304 beschouwd wordt als een goed corrosiebestendig materiaal, is de "opvolger" 316 roestvrij staal nog robuuster, hittebestendiger en heeft het een betere corrosiebestendigheid. Dit heeft te maken met de aard van het materiaal. Het bestaat voor 16% uit chroom en 10% uit nikkel, en wordt bovendien aangevuld met 2% molybdeen, wat verantwoordelijk is voor een betere bescherming tegen corrosie en een grotere hittebestendigheid. Edelstaal 316 wordt vaak gebruikt in omgevingen met matige chloor- en zoutconcentraties. Armaturen van dit materiaal kunnen dus zonder aarzeling in de buurt van een zwembad of vijver worden geïnstalleerd. In het algemeen is edelstaal 316 beter bestand tegen hitte en kou dan edelstaal 304, daarom wordt het materiaal vooral gebruikt in buitenproducten.

TRUST

Onze producttip: TRUST.

Deze armaturen met een beschermingsklasse van IP55 zijn perfect beschermd tegen regen of zonlicht. De uiterst robuuste buitenarmatuurfamilie omvat zowel wandarmaturen, vloerlampen en padverlichting en is daardoor universeel inzetbaar.

Regels voor een stralende levensduur

De buitenste laag van edelstalen armatuur wordt de passieve laag genoemd. Het beschermt het edelstaal en is ook zelfvernieuwend. Afhankelijk van het type edelstaal is echter ook een zekere mate van zorg nodig om ervoor te zorgen dat de armaturen niet alleen een lange levensduur hebben, maar er ook nog eens bijzonder goed uitzien.

Regel 1: De basisreiniging

De basisreiniging van een roestvrijstalen product moet altijd worden uitgevoerd voordat het product aan de klant wordt overhandigd. Vervuiling als gevolg van bouwplaatsactiviteiten moet in het beste geval worden vermeden of beperkt. Bedek het product of bewaar het op een andere plaats. Als er spatten kalk of mortel op de edelstalen lamp zijn gekomen, moeten ze worden verwijderd met verdund fosforzuur en vervolgens met helder (gedemineraliseerd) water. IJzerdeeltjes hebben een veel groter effect. Als ijzerdeeltjes niet direct met een spons worden verwijderd, bestaat de kans dat roestende deeltjes in de passieve laag terechtkomen.

1. Beschermen van roestvrijstalen armaturen tijdens de installatie  tegen verontreiniging door activiteiten op de bouwplaats.

Voorschrift 2: Onderhoudsreiniging

Als de roestvrijstalen lamp buiten wordt geïnstalleerd, is de reinigende werking van de regen meestal voldoende. Als de armaturen echter in kustgebieden of in industriegebieden met hoge concentraties chloriden of zwaveldioxiden gebruikt worden, wordt een regelmatige reiniging aanbevolen om eventuele afzettingen te verwijderen.

2. Regelmatige reiniging van de armatuur is alleen nodig in gebieden dicht bij de kust.

Voorschrift 3: Reinigingsmiddelen en gereedschappen

Voor kleine vervuiling is een behandeling met een vochtige doek meestal voldoende. Afwasvloeistof of in de handel verkrijgbare glasreinigers zijn ook geschikt. Gebruik altijd zachte doeken of zeemvel.
Voor meer hardnekkig vuil gebruikt u standaard reinigingsmiddel - maar dan zonder schuurmiddelen! Ook mag de reinigingsspons geen ijzeren bestanddelen bevatten. Olieachtige en vette vervuiling, bijvoorbeeld van vingerafdrukken, kan worden verwijderd met reinigingsmiddelen die alcohol bevatten. Spirit, aceton of isopropylalcohol zijn hiervoor geschikt. Herhaal het reinigingsproces totdat al het opgeloste vuil volledig is verwijderd.

3. Gebruik geen harde sponzen of schuurmiddelen voor de reiniging.

Opgelet!

Om het roestvrij staal niet te beschadigen, dient u altijd te voorkomen dat er schuurpoeder, staalwol of metaalborstels worden gebruikt. Ook mogen er geen chloride- en zoutzuurhoudende middelen, bleekmiddelen en zilverreigingsmiddelen worden gebruikt.

Belangrijk! Na elke toepassing moet het oppervlak worden gereinigd met helder water. Om de vorming van kalkvlekken te voorkomen, adviseren wij gedemineraliseerd water.

Regel 4: Reinigingsintervallen

In gebieden met een verhoogde corrosieve verontreiniging (kustgebieden, industriegebieden) of andere luchtverontreiniging moeten de reinigingsintervallen drie tot vier keer per jaar bedragen. In gebieden waar een dergelijke verontreiniging minder ernstig of afwezig is, worden de reinigingsintervallen beperkt tot één of twee keer per jaar. In principe kan worden gezegd dat de reiniging altijd moet plaatsvinden voordat er grotere hoeveelheden vuil worden afgezet.

4. Het 1 à 2 keer per jaar schoonmaken van de verlichting is meestal voldoende.

Conclusie

Het maakt niet uit hoe u de buitenruimte wilt inrichten: Roestvrijstalen armaturen zijn duurzaam en weerbestendig en zijn bovendien snel en eenvoudig te reinigen. Welk type edelstaal uiteindelijk wordt gebruikt is subjectief. Bij de keuze van het type edelstaal moet rekening worden gehouden met omgevingsfactoren. U hoeft zich dus heel lang geen zorgen te maken over het feit of u voldoende licht in uw tuin heeft.

global.loading.alt_text
Wacht even...
AlertBrowse fileDownload file